هرچند معمولاً وبمسترها به آن اهمیت زیادی نمیدهند، اما سرعت سایت این روزها اهمیت زیادی در سئو پیدا کرده است. ازآنجاکه گوگل توجه به تجربه کاربری را در صدر موضوعات مهم برای رتبهبندی سایتها در نتایج جستجو قرار داده، سرعت سایت و پارامترهای مؤثر بر آن هم روزبهروز مهمتر میشوند. در این میان داشتن استانداردهایی برای سرعت سایت و ابزاری که آن را اندازهگیری کند، اهمیت دوچندانی پیدا کرده است. کاری که خود گوگل آن را با معرفی ابزار pagespeed insights انجام داده است. در این مقاله از جت سئو به آموزش pagespeed insights پرداختهایم. اگر شما هم میخواهید بدانید pagespeed nisights چیست و چگونه کار میکند تا پایان با ما همراه باشید.
pagespeed insights چیست؟
قبل از پرداختن به آموزش pagespeed insights لازم است بدانید google pagespeed nisights چیست؟ این برنامه توسط گوگل معرفیشده تا بتوانید سرعت سایت خود را بسنجید، ایراداتی را که منجر به کاهش سرعت شده، پیدا کرده و آنها را برطرف کنید. در این برنامه یک ابزار اپن سورس به نام lighthouse دادههای آزمایشگاهی را با دادههای واقعی که از گزارشهای تجربه کاربری مرورگر کروم بدست میآید، ترکیب کرده و پارامترهایی برای سنجش سرعت سایت ایجاد کرده است. این پارامترها بهطور خلاصه عملکرد سایت را مشخص کرده و یک امتیاز کلی برای هر سایت اعلام میکنند. علاوه بر این توصیههایی هم برای بهبود امتیاز این پارامترها به شما ارائه میشود.
پارامترهای تحلیل pagespeed insights
امتیاز کلی که به سایت شما داده میشود، یک میانگین وزنی از همه پارامترهای عملکرد سایت است. پارامترهایی که هرکدام جنبهای از تجربه کاربری را پوشش داده و در ترکیب وزنی با همدیگر نمایی کلی از عملکرد سایت در زمینه تجربه کاربری را به نمایش میگذارند. پارامترهای مورد استناد در pagespeed insights از مواردی شامل زمان موردنیاز برای نمایش صفحه تا زمان لازم برای پاسخگویی به تعامل کاربر را در برمیگیرد. برای آموزش pagespeed insights لازم است ابتدا به معرفی این پارامترها بپردازیم:
- FCP که مخفف عبارت First Contentful Paint است، نشاندهنده کمترین زمانی است که کاربر میتواند محتوایی از صفحه را در صفحهنمایش ببیند. این پارامتر از جنس زمان است و 15 درصد از امتیاز کلی را شامل میشود.
- SI که مخفف عبارت Speed Index است، نشاندهنده سرعت بارگذاری صفحه و به تصویردرآمدن محتوای آن است. این پارامتر هم وزن 15 درصدی در امتیاز کلی سایت را به خود اختصاص میدهد.
- LCP که مخفف عبارت Largest Contentful Paint است، زمان لازم برای به نمایش درآمدن کامل بزرگترین عنصر محتوایی صفحه را مشخص میکند. این پارامتر یکی از بخشهای مهم امتیاز سایت به شمار میآید و 25 درصد وزن آن را به خود اختصاص داده است.
- TTI که مخفف عبارت Time to Interactive است، نشاندهنده زمان لازم برای تعاملیشدن کامل صفحه است. این پارامتر هم وزنی معادل 15 درصد امتیاز کلی دارد.
- TBT که مخفف عبارت Total Blocking Time است، میزان سختی تعاملی شدن صفحه را نشان میدهد. هنگام بارگذاری یک صفحه، طی یک مدتزمان خاص صفحه قفلشده و کار نمیکند. مدتزمانی که طول میکشد تا صفحه از حالت قفلشدگی دربیاید و کاربر بتواند با آن تعامل برقرار کند، بهعنوان TBT در نظر گرفته میشود. این شاخص هم اهمیت زیادی برای کارکرد سایت دارد و 25 درصد وزن امتیاز کلی سایت را به خود اختصاص میدهد.
- CLS که مخفف عبارت Cumulative Layout Shift است، شاخصی برای اندازهگیری میزان تغییرات غیرمنتظره صفحات سایت به شمار میآید. اگر دقت کرده باشید، هنگام بارگذاری یک صفحه در برخی موارد، ناگهان ابعاد صفحه تغییر کرده یا جای المانها عوض میشوند. پارامتر CLS نشان میدهد که صفحات سایت چقدر دچار این اتفاق میشوند. این شاخص بااینکه جزو هسته حیاتی گوگل یا core web vital قرار دارد، سهم پنجدرصدی در امتیاز کلی سایت دارد.
امتیاز کلی pagespeed insights
امتیاز کلی که به هر سایت اختصاص داده میشود، عددی بین صفر تا 100 است. این امتیاز به سه بخش کلی، خوب، نیاز به بهبود و ضعیف تقسیم میشود. درصورتیکه امتیاز شما بین 90 تا 100 باشد، در وضعیت خوب قرار دارد. اگر امتیاز آن بین 50 تا 89 باشد، نیاز به بهبود وضعیت دارد اما اگر امتیازی بین 0 تا 49 به دست آورده باشد، وضعیت عملکرد سایت شما ضعیف است. البته خود ابزار گزارشی از ریز وضعیت هرکدام از پارامترها را به شما نشان داده و پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت آن ارائه میکند. این قسمت از pagespeed insights جزو بهترین ویژگیهای آن است که میتوانید از آن برای بهبود عملکرد سایت کمک زیادی بگیرید.
نحوه کار با pagespeed insights
برای شروع آموزش pagespeed insights ابتدا باید به صفحه این ابزار وارد شوید. در صفحه اول آن کادری برای واردکردن آدرس سایت وجود دارد، کافی است دامنه سایتتان را وارد کرده و روی دکمه analyze کلیک کنید. پس از چند ثانیه بررسی سایت شما انجامشده و گزارش وضعیت آن به نمایش درمیآید.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، در این گزارش امتیاز کلی سایت نشان دادهشده و در پایین آن، مقدار پارامترهای مختلف با رنگ مخصوصی نمایش داده میشود. رنگ سبز نشان میدهد مقدار پارامتر موردنظر در وضعیت خوب قرار دارد، رنگ زرد نشاندهنده وضعیت نیاز به بهبود است و رنگ قرمز اعلام میکند وضعیت پارامتر موردنظر ضعیف به شمار میرود. گزارش عملکرد ابزار google pagespeed insights شامل بخشهای مختلفی است که اطلاعات متنوعی در اختیار شما قرار میدهد. در این قسمت آموزش pagespeed insights به معرفی بخشهای مختلف این گزارش میپردازیم:
- Performance Score همان امتیاز کلی سایت است
- Field Data این قسمت امتیاز شما را بر اساس دادههای واقعی که از مرورگر کروم در سیستم کاربران به دست میآید، محاسبه میکند.
- Origin Summary خلاصهای از وضعیت پارامترهای کور وب ویتال ارائه میکند.
- Lab Data مقدار پارامترها را براساس آنچه Lighthouse محاسبه کرده، نمایش میدهد.
- Opportunities این قسمت پیشنهادهایی برای بالا بردن سرعت سایت شما ارائه میکند. Opportunities درواقع فرصتهایی است که میتوانید از آنها استفاده کرده و عملکرد سایتتان را ارتقا دهید. Opportunities را میتوان مهمترین قسمت گزارش pagespeed insights دانست. چراکه بهترین پیشنهادها را برای بهبود عملکرد سایت ارائه میکند. ازآنجاکه این پیشنهادات درواقع از دید گوگل ارائه میشوند، با رعایت آنها میتوانید رتبه خود را تا حد زیادی در نتایج جستجوی گوگل ارتقا دهید. بهتر است پیشنهادات این قسمت گزارش را جدی بگیرید و وقت کافی برای انجام آنها اختصاص دهید.
- Diagnostics اطلاعات کاملتری درمورد عملکرد سایت به شما ارائه میکند. این قسمت درواقع ایرادات و خطاهای سایت را نشان میدهد که با برطرف کردن آنها، عملکرد سایت بهطور قابلملاحظهای ارتقا مییابد.
یکی از مفیدترین ویژگیهای pagespeed insights این است که گزارش خود را برای نسخه دسکتاپ و موبایل سایت بهصورت مجزا ارائه میکند. بدین ترتیب میتوانید مقدار هرکدام از پارامترها را به همراه امتیاز کلی سایت برای کاربران موبایلی و کاربران دسکتاپ مشاهده کنید. این ویژگی ازاینرو اهمیت دارد که در سالهای اخیر تأکید گوگل بر تجربه کاربری نسخه موبایل بهشدت افزایشیافته است. دانستن وضعیت عملکرد سایت برای کاربران موبایلی کمک زیادی برای بهبود جایگاه آن در جستجوهای گوگل میکند.
جت سئو، ابزار فارسی آنالیز سایت
در حالی مهمترین قسمت pagespeed insights قسمت Opportunities است که پیشنهادهای آن بهصورت تخصصی به زبان انگلیسی بیان میشود. این موضوع باعث شده پیشنهادات آن برای کاربران فارسیزبان چندان مفید نباشد. علاوه بر این pagespeed insights امتیاز و گزارش خود را بر اساس سرورهایی در خارج از ایران ارائه میکند. درنتیجه امتیاز آن با چیزی که از طریق سرورهای ایرانی محاسبه شود، متفاوت خواهد بود. به همین دلیل بهجای استفاده از pagespeed insights میتوانید از قسمت آنالیز سایت جت سئو کمک بگیرید. قسمتی که یک تحلیل کامل و رایگان از عملکرد سایت شما چه ازنظر سرعت و مسائل فنی و چه ازنظر موضوعات محتوایی و... انجام میدهد.
برای استفاده از آن کافی است به صفحه اصلی سایت جت سئو رفته و در کادر بالای صفحه، دامنه سایت موردنظر خود را وارد کنید. سپس روی دکمه تحلیل رایگان سایت کلیک کنید. پس از چند ثانیه جت سئو گزارش کاملی از عملکرد سایت به شما نشان میدهد. مشابه pagespeed insights، در این گزارش یک امتیاز کلی بین صفر تا 100 برای سایت شما در نظر گرفتهشده که بر اساس امتیازبخشهای مختلف عملکرد سایت محاسبه میشود. علاوه بر امتیاز کل، جت سئو درصد موضوعات مختلف سایت که دچار خطا بوده، مواردی که نیاز به بهبود دارند و مواردی را که در وضعیت خوبی قرار دارند، به شما نشان میدهد. در پایین امتیاز کلی هم مقادیر اندازهگیریشده برای core web vital سایت نمایش داده میشود. همانطور که گفتیم این مقادیر با استفاده از سرورهای ایرانی اندازهگیری شده و به آنچه کاربران واقعی سایت شما احساس میکنند، بسیار نزدیکتر است.
در ادامه گزارش تحلیل سایت جت سئو، پیشنهادهای ریز و کاملی درمورد قسمتهای مختلف سئوی سایت شامل موارد فنی، موارد محتوایی، قواعد عمومی و لینکها به شما ارائه میشود. با مراجعه به گزارش بخش فنی میتوانید پیشنهادهای مفیدی برای بهبود سرعت سایت و ارتقا امتیاز آن پیدا کنید. جت سئو تحلیل خود را هم برای نسخه دسکتاپ سایت و هم برای نسخه موبایل آن انجام داده و برای هرکدام راهکارهای ارتقا عملکرد را پیشنهاد خواهد داد.
جمعبندی
در این مقاله به آموزش کار با گوگل pagespeed insights پرداختیم، ابزاری که از سوی گوگل ارائهشده تا گزارش کاملی از پارامترهای مؤثر بر سرعت سایتها ارائه کند. این ابزار رایگان یک تحلیل کامل روی هر دامنه دلخواه انجام داده و نتیجه را در قالب یک امتیاز کلی به همراه پیشنهادهای لازم برای برطرف کردن خطاها و بهبود عملکرد سایت ارائه میدهد. البته با توجه به اینکه پیشنهادهای pagespeed insights به زبان انگلیسی بیانشده و پارامترهای آنهم با استفاده از سرورهای خارج از ایران اندازهگیری میشوند، میتوانید بهجای آن از ابزار فارسی جت سئو استفاده کنید. ابزاری که تحلیلی کاملتر از pagespeed insights را به زبان فارسی و با استفاده از سرورهای داخل ایران به شما ارائه میکند. علاوه بر این پیشنهادات کاملی برای بهبود عملکرد سایت در اختیار شما قرار میدهد.